Veelgestelde vragen
Hoe moet je aubergine bewaren?
Aubergine kun je het beste op een donkere, koele plaats waar het een beetje vochtig is bewaren. Omdat aubergines gevoelig zijn voor lage temperaturen kun je deze groente beter niet bewaren bij temperaturen lager dan 16 °C. Aubergine bewaren kun je dus beter niet in de koelkast doen, maar op een koele plaats zoals de voorraad kast.
Hoe lang kun je aubergine bewaren?
Hoe lang je aubergine kunt bewaren is afhankelijk van hoe je de groente bewaart.
- Hele aubergine bewaren: een hele aubergine kun je tot 1 week bewaren op een donkere, koele plek buiten de koelkast.
- Gesneden/gebakken aubergine bewaren: gesneden of gebakken aubergine kun je tot 3 dagen bewaren in de koelkast.
- Aubergine invriezen: aubergine kun je tot 12 maanden bewaren in de vriezer. Blancheer de aubergine wel voor je de groente invriest.
Kun je aubergine invriezen?
Ja, je kunt aubergine invriezen. Snijd de aubergine in reepjes of blokjes en blancheer de rauwe aubergine eerst 2 minuten. Vervolgens kun je de aubergine in een diepvries zak of -bakje in de vriezer plaatsen.
Hoe kun je aubergine bereiden?
Aubergine klaarmaken kan op veel verschillende manieren.
- Aubergine bakken/grillen: aubergine bevat veel vocht, dus om de aubergine knapperig te bakken moet je eerst het vocht onttrekken. Leg de aubergine blokjes of -reepjes in een kom en bestrooi met zout. Schud de kom zodat het zout zich goed verdeeld. Bekleed een rooster met een laagje keukenpapier en verdeel de aubergines erover. Leg een tweede laag keukenpapier oven de aubergine heen en druk goed aan. Laat 20 minuten zo staan.
Leg de aubergine terug in de kom en bestuif met bloem. Schud de auberginestukjes om zodat de boem goed verdeeld is en bak de auberginestukjes vervolgens 8 minuten op hoog vuur in een grill- of koekenpan.