1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Nu doen, dit is het seizoen: boerenkool
« TERUG
Nu doen, dit is het seizoen: boerenkool

Nu doen, dit is het seizoen: boerenkool

Boerenkool smaakt beter als de vorst eroverheen is gegaan. Door de kou stijgt het suikergehalte in de bladeren van de boerenkool. Het zit boordevol eiwitten en vitamine C, een goede boost voor de wintermaanden dus. En je kunt er ook nog eens verrassend veel kanten mee op. Het is tijd voor de Hollandse wintergroente boerenkool!

Wintergroente boerenkool
In Nederland wordt al jaren boerenkool gegeten. Bijvoorbeeld als stamppot. De boerenkooloogsttijd loopt van november tot maart. Boerenkool is daarmee een goede groente voor in het herfst- en winterseizoen. Maar wist je dat je meer kanten op kunt met boerenkool? Lang niet alleen in koude jaargetijden. Een salade van boerenkool of boerenkoolovenschotel recept is ook zeker het proberen waard.

Gezond en gemak
Boerenkool komt lekker vers van eigen land. En is erg gezond. De boerenkool groente zit vol vezels en is een bron van vitaminen en mineralen. Bij PLUS hebben we in het seizoen fijngesneden boerenkool in het assortiment. Dit maakt deze supergroente ook nog makkelijk in de bereiding. Genoeg redenen dus om te kiezen voor de boerenkool van PLUS. Want wie houdt er nou niet van gezond en gemak?

Tip
Restje boerenkool over? Voeg dit toe aan je smoothie of maak er een boerenkoolsalade van. Op deze manier kun je veel groente verdeeld over de dag eten en hoef je geen restjes eten te verspillen.

Tips van 24kitchen-chef Danny Jansen
‘Bak of wok de boerenkool eens. Niet te lang, zodat de kleur nog mooi groen blijft. Boerenkool combineert lekker met groenten als pastinaak, witte bonen en specerijen als kerrie, nootmuskaat en ras el hanout. Ook piccalilly smaakt trouwens verrassend goed als sausje bij boerenkool.’

Zoete-aardappelboerenkoolstamppot met gerookte amandelen en spekjes

  1. Schil de aardappels, snijd in gelijke stukken en doe in een pan met koud water.
  2. Breng aan de kook en kook op middelhoog vuur gedurende 15-20 minuten, totdat de aardappels gaar zijn.
  3. Verwarm ondertussen een koekenpan. Bak de spekreepjes in de pan krokant. Schep ze uit de pan en leg op een stukje keukenpapier, bewaar het vet van de spekjes.
  4. Snipper de ui en fruit deze glazig in het vet van de spekjes.
  5. Voeg de boerenkool toe, samen met een snufje peper en de azijn.
  6. Smoor de boerenkool totdat deze beetgaar is. Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
  7. Hak de gerookte amandelen grof en doe ¾ hiervan bij het boerenkool mengsel, evenals de gebakken spekjes.
  8. Giet de aardappels af en stamp tot puree. Meng de olijfolie en het boerenkoolmengsel door de puree.
  9. Serveer met de achtergehouden amandelen en de mosterd naar smaak.

Hoofdgerecht

Ca. 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo zoete aardappels
  • 100 g Bio+ spekreepjes
  • 1 kleine ui
  • 500 g gesneden boerenkool
  • 1 tl witte-wijnazijn
  • 2 el olijfolie
  • 70 g gerookte amandelen
  • Dijonmosterd naar smaak

Ingrediënten