1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /4x boerenkool
« TERUG
4x boerenkool

4x boerenkool

Bij PLUS houden we van goed eten. Van boerenkool bijvoorbeeld. Die groente is opeens weer helemaal ‘in’. Boerenkool wordt tegenwoordig zelfs wel superfood genoemd, vanwege de grote hoeveelheid vitaminen en mineralen die erin zitten. Wist je bijvoorbeeld dat de groente rijk is aan vitamine C? Al die supergezonde voedingsstoffen krijg je gewoon binnen met een overheerlijke boerenkoolstamppot. Bovendien is het lekker stevige kost, zo’n stamppot. Net waar je in de winter behoefte aan hebt.

We beginnen met een basisrecept voor boerenkool. Heb je extra veel gemaakt? Dan hebben we nog drie suggesties wat je met de restjes kunt doen. Maak bijvoorbeeld ook eens kroketjes, muffins of romige soep van boerenkoolstamppot. Zo wordt er geen voedsel verspild! Wij helpen je graag verder aan de hand van de vier recepten hieronder.

4x boerenkool - Basisrecept boerenkoolstamppot

Basisrecept boerenkoolstamppot

  1. Zet de aardappelen net onder water en voeg een flinke snuf zout toe. Breng aan de kook en leg na 10 minuten de boerenkool bovenop de aardappelen.
  2. Laat de boerenkool met een deksel op de pan in circa 10 minuten slinken en gaar stomen. Giet alles door een vergiet en vang het kookvocht op.
  3. Doe alles terug in de pan en voeg de boter en azijn toe. Stamp tot een grove stamppot en voeg beetje bij beetje het kookvocht toe om de stamppot smeuïger te maken.

Hoofdgerecht

Ca. 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in gelijke stukken
  • 500 g gesneden boerenkool
  • 25 g boter
  • 2 tl azijn

Ingrediënten

4x boerenkool - Kroketjes van boerenkoolstamppot

Kroketjes van boerenkoolstamppot

  1. Bak de spekblokjes uit op de laagste stand tot het vet is gesmolten en het spek knapperig is. Schep de spekjes uit het vet op keukenpapier.
  2. Klop 1 ei los en roer er de koude stamppot mee los. Voeg nootmuskaat, zout en peper naar smaak toe. Vorm er kleine ovale kroketjes van en leg ze 30 minuten in het vriesvak om op te stijven.
  3. Klop de andere eieren los in een diep bord en doe de bloem en het paneermeel in 2 aparte diepe borden.
  4. Paneer de kroketjes door ze eerst lichtjes door de bloem te rollen.
  5. Rol ze vervolgens door het ei en daarna door het paneermeel.
  6. Laat ze in de koelkast opstijven, terwijl je de olie in de frituurpan verwarmt tot 180°C.
  7. Frituur de kroketjes goudbruin en serveer direct. Lekker met mosterd en brood.

Hoofdgerecht

Ca. 60 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 g basisboerenkoolstamppot, afgekoeld
  • 100 g spekblokjes
  • 3 eieren
  • snuf nootmuskaat
  • ca. 75 g bloem
  • 200 g paneermeel
  • 1 liter arachideolie
Extra
  • frituurpan

Ingrediënten

4x boerenkool - Muffins van boerenkoolstamppot

Muffins van boerenkoolstamppot

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de boerenkoolstamppot met het meel, bakpoeder en de geraspte kaas in een kom.
  2. Klop de melk met de gesmolten boter en eieren in een andere kom door elkaar.
  3. Giet dit bij het stamppotmengsel en roer met een vork kort door elkaar. Het hoeft niet goed gemengd te worden, anders verliezen de muffins hun luchtigheid.
  4. Verdeel dit mengsel met 2 lepels over de muffinvorm.
  5. Bestrooi met de gehakte noten en bak in het midden van de oven in 25 minuten gaar en goudbruin.

Lunchgerecht

Ca. 50 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 300 g basisboerenkoolstamppot, afgekoeld
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 g geraspte oude kaas
  • 100 ml melk
  • 25 g gesmolten boter
  • 2 eieren
  • 20 g walnoten, grofgehakt
Extra
  • muffinvorm, ingevet

Ingrediënten

4x boerenkool - Romige soep van boerenkoolstamppot met kaaskrokantjes

Romige soep van boerenkoolstamppot met kaaskrokantjes

  1. Verwarm de oven op 200°C. Maak van de kaas een niet al te dik laagje op een bakplaat bekleed met bakpapier. Schuif de plaat in het midden van de oven en bak circa 10 minuten tot de kaas is gesmolten.
  2. Neem de kaas uit de oven en laat afkoelen. Verwarm een 1/2 eetlepel olie in een grote pan met zware bodem en fruit de ui circa 4 minuten op laag vuur.
  3. Voeg de knoflook toe en fruit 1 minuut mee. Voeg dan de stamppot, bouillon, mosterd en room toe en breng dit al roerend aan de kook. Laat een paar minuten zachtjes doorkoken en pureer de soep glad met de staafmixer of in de keukenmachine.
  4. Breng op smaak met zout en peper. Breek de afgekoelde kaaskrokant in stukjes en serveer deze in de soep. Bestrooi de soep met een snuf nootmuskaat.

Deel:

Hoofdgerecht

Ca. 25 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 g basisboerenkoolstamppot
  • 50 Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 el olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1/2 liter groente- of kippenbouillon, van tablet
  • 1 el grove mosterd
  • 100 ml room
  • snuf nootmuskaat
Extra
  • staafmixer of keukenmachine
  • bakpapier

Ingrediënten