Veelgestelde vragen
Darmkanaal garnaal verwijderen, hoe doe je dat?
Je moet altijd eerst de garnalen schoonmaken voor je deze gaat bereiden. Het darmkanaal verwijderen doe je als volgt: maak op de rug een insnijding van kop tot staart. Het darmkanaal is de herkennen als ‘zwart draadje’. Deze haal je weg met een schilmesje. Spoel de garnalen af met koud water en dep ze goed droog.
Hoe moet je garnalen bereiden?
Garnalen bereiden kan op veel verschillende manieren:
- Garnalen bakken: kies altijd voor één soort garnaal van dezelfde grootte zodat de ene niet sneller klaar is dan de ander. Maak de garnalen schoon door het damkanaal te verwijderen. Verhit boter of olijfolie in een pan. Voeg de garnalen toe en laat deze één tot twee minuten op hoog vuur bakken. Na twee minuten draai je de garnalen om en wacht je weer één tot twee minuten.
Tip: Let tijdens het bakken op de insnijding die je hebt gemaakt voor het verwijderen van het darmkanaal. Zie je dat het dikste stuk van doorzichtig naar ondoorzichtig verandert? Dan zijn de garnalen gaar.
- Garnalen wokken: gebruik de juiste garnalen voor het roerbakken. Grote garnalen zijn beter geschikt voor het wokken. Pel de garnalen zo nodig eerst en maak ze vervolgens schoon. Verwijder het zwarte draadje (het darmkanaal) als je deze ziet zitten. Marineer eventueel de garnalen of wok ze gewoon zo. Verhit olie in een wokpan en laat goed warm worden. Garnalen wokken doe je voor twee tot drie minuten op hoog vuur. De garnalen zijn klaar als ze ondoorzichtig (roze) zijn.