Je gebruikt een verouderde browser

Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

Gezonde recepten

Gezonde recepten

Gezond eten, we zijn er allemaal druk mee, maar waar begin je? Met lekkere gezonde recepten natuurlijk! We hebben een aantal verantwoorde recepten voor je op een rijtje gezet. Of je nou een gezond ontbijtje wilt maken of op zoek bent naar een gezonde snack, inspiratie genoeg. Ook bespreken we de vraag 'wat is gezond eten?' en hebben we een volledig gezond weekmenu voor je samengesteld.

Een gezonde maaltijd op ieder moment van de dag

Goede vervangers

Denk ook eens aan gezonde, goede vervangers zoals bloemkoolrijst, courgette spaghetti en nog veel meer! Ontdek hieronder alvast twee heerlijke recepten met goede vervangers.

Bloemkoolrijst met shoarma en harissa yoghurt
Frisse limoengarnalen met courgette spaghetti

Gezonde snacks en tussendoortjes

Je kunt op een lekkere en gemakkelijke manier gezond snacken. Weet je niet hoe je dit aan kunt pakken? Wij helpen je graag, ontdek onze handige tips voor gezonde tussendoortjes!

Havermoutreepjes

Hartige havermoutmuffins

Granola speltbars

Bes(te) balletjes

Amandel-kokoskoekjes

Blauwe bessen muffins

Een gezond ontbijt voor iedereen

Een gezond ontbijt is het halve werk. Bekijk onze handige tips en recepten om de dag gezond te starten, dan kun je er daarna vol tegenaan!

Bananenbrood

Yoghurt met speltgranola en fruit

Havermout met yoghurt en fruit

Yoghurtbowl

Pancakes met kwark en banaan

Boterham met pindakaas en banaan

Fruitsalade

Homemade granola

Gezonde lunch recepten

Saladewraps

Groentepannenkoek

Courgettesoep met spinazie

Havermoutwraps met zalm

Salade met appel en ei

Lunchtrommel

Spinaziesalade met broccoli

Speltsandwich met makreel

Pindakaas komkommer sandwich

Gezonde vegetarische recepten

Geroosterde pompoen met spitskool

Wortels en prei uit de oven

Springrolls

Gele curry

Groene spaghettisalade

Penne met vega bolognese

Gezond avondeten

Wokschotel met biefstuk en broccoli

Groene curry met witlof

Ovenschotel met kabeljauw

De hele week gezond eten

Wil je de hele week gezond eten? We helpen je daar graag bij. Speciaal daarom hebben we een gezond weekmenu opgesteld waarin je recepten vindt voor iedere dag van de week! Van Indiase curry tot aan Spaanse stoof, gevarieerd is het zeker!

Bekijk gezond weekmenu

Wat is gezond eten?

Gezond eten is niet altijd even makkelijk. Het gaat er niet alleen om dat je het juiste eet, maar ook hoe vaak, hoeveel, hoe gevarieerd en welke producten je bewust laat staan. In grote lijnen ben je goed bezig als je als volwassene ten eerste minimaal 250 gram groente en twee stuks fruit eet. Met onze tips is voldoende groente en fruit eten bovendien helemaal niet moeilijk! Daarnaast kun je het beste kiezen voor volkoren (graan)producten en voldoende bonen, onverzadigde vetten en oliën en noten. Als je bovendien niet te vaak voor vlees en zuivel kiest of opzoek gaat naar een vervanger hiervoor zit je helemaal op de goede weg. Neem tenslotte altijd drinken zonder suiker en laat snoep, snacks en frisdrank zoveel mogelijk staan. Om je wat concretere richtlijnen mee te geven voor wat nu gezond eten is kun je de Schijf van Vijf als handvat gebruiken. 

Meer over gezond eten Meer over het eten van groente en fruit

Gezond eten volgens de Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf bestaat uit vijf verschillende vakken met bepaalde productgroepen. Zo helpt dit handige model je om gezonde producten te kiezen. Eet je volgens de Schijf van Vijf? Dan krijg je alle producten en voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. En je kunt eindeloos combineren! 

Meer over de Schijf van Vijf