
Eggs benedict
4 pers.
ca. 20 min
Amerikaans
Ingrediënten
4 dik gesneden boterhammen van Korenlanders extra donker vloerbrood
4 vrije uitloop eieren (Beter Leven keurmerk 2-sterren)
100 g kruidenroomkaas
1 tl citroenschil geraspt (biologisch)
2 tl citroensap
2 el bieslook (plantje, biologisch), fijngehakt
200 g gerookte zalm, in plakjes keukenmachine of staafmixer en maatbeker 3 eidooiers (van vrije uitloop eieren)
sap van 1/2 citroen (2 el)
120 g boter
1/4 tl zout en beetje peper
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maak de saus: doe de eidooiers met een beetje peper en 1/4 tl zout in de keukenmachine. Laat de machine 30 sec. draaien. Breng het citroensap met 2 el water aan de kook en giet in een dun straaltje bij de dooiers terwijl de motor draait. Zet de machine uit en verhit de boter (in hetzelfde pannetje). Giet de hete boter langzaam, al draaiend, bij de dooiers tot een gladde saus ontstaat. Breng op smaak met peper en zout en houd au bain-marie warm: in een kom die je op een pan met zacht kokend water hebt gezet. Roer af en toe om.
Leg de boterhammen 5 minuten in de warme oven.
Kook water en voeg de eieren toe. Kook ze in 4 1/2 minuut zacht. Laat ze schrikken onder koud stromend water.
Meng ondertussen de roomkaas met de citroenrasp, het sap en 1 el bieslook. Besmeer het brood met de roomkaas en leg er plakken zalm op. Pel de zachte eitjes voorzichtig en leg op elk broodje een ei. Schenk de saus erover en bestrooi met de rest van de bieslook. Maal er naar smaak nog wat peper over.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
655 kcal
Vetten
52 gram
Koolhydraten
18 gram
Eiwitten
27 gram