1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /5x aardappel van de barbecue
« TERUG
Gepofte zoete aardappel met tijm

5x aardappel van de barbecue

Ook de aardappel leent zich goed voor de barbecue. Aardappel poffen, aardappel op een satéprikker of het maken van aardappelpakketjes: niets is te gek. Je maakt je barbecueavond compleet met aardappel als bijgerecht. Ben je niet zo gek op de ‘gewone’ aardappel? Ook de zoete aardappel komt aan bod. Genoeg inspiratie met deze vijf recepten van de barbecue!

Gepofte zoete aardappel met tijm

Wist je dat, door met een vork gaatjes te prikken in een aardappel voordat ze op de barbecue worden gelegd, deze sneller zullen garen? Omwikkel de aardappelen met aluminiumfolie en pof vervolgens de verpakte aardappelen op de barbecue. Het poffen kan met zowel zoete als ‘normale’ aardappelen.

  1. Boen de zoete aardappelen schoon en prik er een aantal gaatjes in, besprenkel vervolgens met olijfolie. Rits de tijm van de takjes en hak fijn. Verdeel over de aardappelen.
  2. Verpak de aardappelen in aluminiumfolie. Leg de verpakte aardappelen tussen de kolen aan de zijkant van de barbecue.
  3. Keer de aardappelen regelmatig om. Na ongeveer 20 minuten zijn de aardappelen gepoft en gaar.

Bijgerecht

Ca. 25 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 zoete aardappelen
  • 4 el olijfolie
  • 1 takje tijm
Extra
  • aluminiumfolie

Ingrediënten

Aardappelschijfjes met spek van de barbecue

Aardappelschijfjes met spek van de barbecue

    1. Breng een pan water aan de kook en was de aardappelen. Kook de aardappelen 10 minuten voor. Snijd vervolgens in plakken. Verdeel de aardappelen over de aluminiumvellen.
    2. Rits de rozemarijn van de takjes en hak fijn. Snijd het spek in stukjes en verdeel samen met de rozemarijn over de aardappelen.
    3. Snijd de bosui in ringen en verdeel over de aardappelpakketjes.
    4. Leg de pakketjes 15 minuten op de barbecue en gril tot de aardappelen gaar zijn.
    5. Serveer de aardappelpakketjes met de Calvé saus.

Tip
Lekker in combinatie met gegrilde kip van de barbecue.

Bijgerecht

Ca. 35 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo vastkokende aardappelen
  • 2 stengels bosui
  • 100 g ontbijtspek
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 el Calvé samba saus
Extra
  • aluminiumfolie (4 vellen)

Ingrediënten

Gekruide BBQ aardappelwokkels

Let op: laat voor gebruik de barbecue goed op temperatuur komen.

  1. Week voor gebruik de satéprikkers 10 minuten in warm water.
  2. Meng de kerrie, de paprikapoeder en de knoflookpoeder in een kom.
  3. Spoel de aardappelen goed schoon onder de kraan. Dep ze droog met een vel keukenpapier en prik ze op de satéprikkers.
  4. Snijd met een mes in de bovenkant van de aardappel. Draai de aardappel op de prikker en beweeg het mes daarbij schuin naar beneden. Doe dit met alle aardappelen en vouw ze vervolgens voorzichtig als een spiraal uit over de satéprikkers.
  5. Besprenkel de aardappelwokkels met olijfolie en kruid ze met het kruidenmengsel.
  6. Verdeel de aardappelwokkels over een aluminium bakplaat en leg deze op de barbecue. Sluit de deksel van de barbecue en gril de aardappelen in 20-25 minuten gaar.

Variatietip
Wissel de aardappelen af met stukjes courgette. Verdeel 2 courgettes in 8 gelijke stukken en snijd en bereid deze op dezelfde manier als de aardappelen.

bijgerecht

Ca. 40 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 8 vastkokende aardappelen
  • 1 tl kerrie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 snuf knoflookpoeder
  • 1 snuf zeezout
Extra
  • satéprikkers
  • aluminium bakplaat

Ingrediënten

Krielaardappeltjes ‘en papillotte’

Krielaardappeltjes ‘en papillotte’

  1. Scheur 8 stukjes aluminiumfolie van 30 centimeter af. Leg 4 stukjes aluminiumfolie op het aanrecht. Leg de aardappeltjes op het midden, verdeel er de bruschettaspread over en schep om. Bestrooi met peper en eventueel zout.
  2. Dek af met de andere stukjes folie. Rol de pakketjes aan 3 kanten strak op tot een zakje. Schenk de wijn erop en vouw ook de laatste zijde goed dicht.
  3. Leg de pakketjes op de barbecue en sluit de deksel. Gaar de aardappeltjes circa 15 minuten op de gril.

Variatietip
Rooster stukjes stokbrood op de barbecue, schep de resterende bruschettaspread erop en serveer bij een groene salade met geitenkaas.

Bijgerecht

Ca. 25 minuten

4 personen

Ingrediënten

    • 1 zak voorgekookte krieltjes (450 gr)
    • 1/2 potje bruschetta olijven & grappa (190 g, PLUS moment)
    • 100 ml witte wijn
    • 4 el aioli
    • 2 el peterselie, fijngesneden
Extra
  • aluminiumfolie

Ingrediënten

Gepofte zoete aardappel met Hollandse garnalen

Gepofte zoete aardappel met Hollandse garnalen

  1. Prik de aardappelen rondom in met een scherp mesje en snijd ze over de lengte doormidden. Wikkel ze in aluminiumfolie. Leg ze tussen de kooltjes en pof in circa 40 minuten gaar.
  2. Pureer de avocado met de zure room met de staafmixer in een maatbeker. Breng op smaak met limoensap, peper en eventueel zout. Roer de dille erdoor.
  3. Verwijder de folie. Druk aan de zijkant van de schil zodat de aardappelen wat kruimig worden.
  4. Verdeel de zoete aardappelen over 4 diepe bordjes of kommen, schep de avocado-dilleroom erop en verdeel de garnalen erover. Garneer eventueel met een takje dille.

Variatietip
Roer voor meer pit 1 eetlepel fijngehakte rode peper door de avocadoroom.

Deel:

Bijgerecht

Ca. 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 2 zoete aardappelen
  • 1 rijpe avocado, schoongemaakt
  • 3 el zure room
  • ½ limoen, uitgeperst
  • 1 bakje Hollandse garnalen (100 gr)
Extra
  • Aluminiumfolie
  • Staafmixer

Ingrediënten