Hoe bewaar je avocado?
Hoe je een avocado bewaart is afhankelijk van de mate van rijpheid, wanneer je hem wilt gebruiken en of je hem al hebt gesneden. Hoe warmer de omgeving is, hoe sneller de avocado rijpt.
Een hele avocado bewaren kun je het beste doen door hem op een donkere plek op kamertemperatuur of in de koelkast te leggen.
Een gesneden of halve avocado bewaren doe je altijd in de koelkast. Verpak de avocado in plastic folie en plaats hem in de koelkast. Wil je de verkleuring remmen? Bedruppel het vruchtvlees dan met een beetje citroensap en bewaar de halve avocado met de pit erin. Hoewel je verkleurd vruchtvlees vaak nog prima kunt eten, ziet het er natuurlijk niet zo smakelijk uit.
Tip: je kunt een halve avocado bewaren in water. Vul een verhoudbakje met een laagje water en leg de snijkant met pit naar beneden in het water. Sluit het bakje af en zet het in de koelkast. Dep de avocado voor gebruik even droog en hij smaakt nog heerlijk vers!
Hoe lang kun je avocado bewaren?
Hoe lang je een avocado kunt bewaren is afhankelijk van de rijpheid bij aankoop. Een rijpe en goed eetbare avocado is 4 tot 7 dagen houdbaar. Hoe zachter de avocado bij aankoop is, hoe korter de houdbaarheid.
Kun je avocado invriezen?
Je kunt avocado invriezen. Let wel op: de romige textuur zal iets veranderen en de avocado kan iets verkleuren. Was de avocado, schil hem en kies of je de avocado wilt halveren, snijden of pureren. Bedruppel met citroensap om de verkleuring te remmen. Plaats de avocado in een diepvrieszakje, druk er zoveel mogelijk lucht uit en maak goed dicht.
Is avocado groente of fruit?
Plantkundig gezien is avocado een vrucht van een avocadoboom, waardoor hij officieel onder fruit valt. Toch delen we de avocado in als groente (vruchtgroente) doordat hij vaak de plek van groente inneemt binnen een gerecht.
Wanneer is een avocado rijp?
De volgende tips helpen je bepalen of een avocado rijp is. Als eerste kun je het steeltje bovenop de avocado eraf halen. Is het plekje onder het steeltje groen, dan is de avocado eetrijp. Is het onder het steeltje bruin, dan is de kans groot dat de avocado dit van binnen ook is. Je kunt ook een beetje in de avocado knijpen vanaf de buitenkant. Voelt hij hard aan? Dan is de avocado nog niet rijp. Kun je er een klein beetje in knijpen, dan is hij eetrijp. Is de avocado heel zacht van buiten? Waarschijnlijk is de avocado overrijp en kan hij bruine vlekken bevatten.