1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Nu doen, dit is het seizoen: zomerfruit
« TERUG
Trots van eigen bodem: zomerfruit

Trots van eigen bodem: zomerfruit

Zodra de zomer van start gaat, is ook het Nederlandse zomerfruit weer volop verkrijgbaar bij PLUS. Handig in een hersluitbare verpakking! Blauwe bessen, frambozen, bramen, aardbeien, rode bessen, maar ook kersen en pruimen behoren tot het zomerfruit. Al het Nederlandse zomerfruit wordt zorgvuldig met de hand geplukt en is nu op zijn lekkerst. Dus nu doen, want dit is het zomerfruitseizoen!

Smaakselectie van PLUS Lagorai framboos: heerlijk grote zoeterd
Bij PLUS zijn de Nederlandse frambozen verkrijgbaar vanaf juni tot en met september. We halen onze frambozen bij vier telers: De Jong, Pertijs, de Haas en Albers. Bij alle telers, zo ook bij Pierre Albers, worden de frambozen volledig duurzaam geteeld om tot een zo zacht en zoet mogelijke vrucht te komen. En die liefde proef je! Zo maakt Pierre gebruik van speciale ruggen waardoor de grondvochtigheid beter kan worden geregeld en de planten minder kwetsbaar zijn. Door een speciaal sproeisysteem worden er niet alleen voedingsstoffen behouden, ook wordt er op deze manier geen water verspild. Daarnaast teelt hij de frambozen onder 10.000 zonnepanelen. Traditioneel wordt er geteeld onder plastic, wat meestal maar zo'n 7 jaar mee gaat tegenover 25 jaar zonnepanelen. Bovendien levert plastic veel afval op en is het grote voordeel van zonnepanelen dat ze warmte tegenhouden. Dubbel duurzaam dus! De Lagorai is een hele bijzondere. Het zijn niet alleen de grootste frambozen van Nederland, maar ze zijn ook nog eens een stuk zoeter dan je gewend bent. Da's wel zo lekker!

Lagorei framboos telers Pierre Albers en Nancy Pertijs

Frambozentelers Pierre Albers en Nancy Pertijs

Frambozen zijn verzamelvruchten. Als je de vrucht van dichtbij bekijkt, zie je dat hij uit heel veel kleine deelvruchtjes bestaat. Aan deze deelvruchtjes heeft zij deze naam te danken. Om de smaak te behouden kun je de vruchten beter niet wassen. Je bewaart ze in de koelkast. Laat de frambozen voor het eten even op kamertemperatuur komen, want dan smaken ze het lekkerst!

Bekijk de video en kom nog meer te weten over waar onze Lagorei framboos vandaan komt:

Tip: frambozen kun je zo uit de hand eten, maar zijn bovendien goed te gebruiken voor sauzen (bijvoorbeeld voor over ijs en soufflé) of als gebaksvulling of jam. Ook zijn ze verrassend lekker in je ontbijt, smoothie of toetje

Het bes(te) van eigen bodem! 

De blauwe bessen van PLUS komen vers van eigen land. Bij PLUS hebben we namelijk een vaste samenwerking met 7 Nederlandse blauwe bessen telers, om zo het hele seizoen door de lekkerste én meest duurzame blauwe bes te kunnen garanderen. Een unieke samenwerking als enige retailer in Nederland! De blauwe bes wordt één voor één met de hand geplukt: een zorgvuldig werkje, want de vrucht is erg kwetsbaar. Zo zorgen onder andere Evert uit Panningen, Pascal en Ynke uit Grubbenvorst en Arjo en Evelien uit Wittelte ervoor dat jij deze heerlijke bessen van medio juli tot en met eind september kunt proeven. Dan zijn ze op z’n állerlekkerst. 

Blauwe bessen worden steeds populairder. De koningin der bessen, zoals deze bes ook genoemd wordt, staat bol van de vitamines. Naast hartstikke gezond is de bes ook nog eens heel erg lekker. De blauwe bes heeft een friszoete smaak, een knapperige bite en voelt stevig aan. Je bewaart de bessen gekoeld en haalt ze het liefst 30 minuten voor het eten uit de koeling. Zo komt de smaak het beste tot z'n recht.

Zomerfruit telers blauwe bes

Van links naar rechts: blauwe bes teler Evert Engels, telers Pascal en Ynke, teler Christiaan van Grotel en telers Arjo en Evelien.

Zomerfruit telers blauwe bes

Van links naar rechts: blauwe bes teler Stefan Criens, telers van de coöperatieve blauwe bes van de familie Bussemaker, Ijken en Koops, en telers Gerard en Johanneke.


Bekijk de video en kom nog meer te weten over hoe onze blauwe bessen geteeld worden:

Tip: de blauwe bes smaakt heerlijk uit het vuistje, maar verwerk de bes ook eens in een jam, compote of vruchtensap. Ook in een salade, taart of cake is de blauwe bes erg lekker.

Braam
De braam is net als de framboos een verzamelvrucht. De braam is donkerpaars tot zwart van kleur en zit vol mineralen. Van mei tot en met november komen de bramen uit eigen land. Net als al het andere Nederlandse zomerfruit wordt ook de braam met de hand geplukt. Ook de braam is een echt zomerfruit. Bramen hebben een zoete, sappige en soms zure smaak. Bij bramen geldt: hoe groter, hoe lekkerder de vrucht.

Aardbei
Ook is het weer tijd voor zomerkoninkjes van eigen bodem. Hollandse aardbeien horen echt bij de zomer, vandaar dat ze deze naam dragen. Voor meer informatie over deze zoete vitaminebommetjes en de lekkerste recepten kijk je op deze pagina.

Tip voor al het zomerfruit
Krijg je het fruit niet binnen enkele dagen op? Vries het dan gerust in en geniet er een andere keer van.

Bekijk onze lekkerste recepten met zomerfruit.

Al het zomerfruit van eigen bodem van PLUS

OOK INTERESSANT