1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /De vele kanten van bloemkool
« TERUG
Bloemkool

De vele kanten van bloemkool

Bloemkool (mét een sausje!), gekookte aardappelen en een gehaktbal: het blijft een gegarandeerd succesnummer. Maar we laten je graag zien dat je met deze populaire groente nog veel meer kunt.

Milde kool
Bloemkool is een van de populairste groentesoorten in Nederland. Dat is goed te verklaren, want bloemkool heeft een milde, toegankelijke smaak en is - vergeleken met andere koolsoorten - licht verteerbaar. Oorspronkelijk komt bloemkool uit het Midden-Oosten, maar sinds de zestiende eeuw wordt de groente ook in Europa verbouwd. Net als andere groenten bevat bloemkool veel vezels, veel voedingsstoffen en weinig calorieën. Prima dus om regelmatig op het menu te zetten! En dankzij onze variatietips gaat dat nooit vervelen.

Topcombi's
Bloemkool combineert geweldig met kaas. Giet bijvoorbeeld een kaassaus over je gekookte bloemkool of gratineer de bloemkool in de oven. Maar er zijn ook andere topcombi’s die wellicht minder voor de hand liggen. Wist je bijvoorbeeld dat makreel en ansjovis erg goed smaken bij bloemkool? Houd je meer van vlees, probeer dan eens bacon of beenham. Je kunt bloemkool ook rauw eten, lekker met pittige humusdip of Italiaanse pesto

Bloemkool variatie
Behalve gekookt kun je bloemkool op nog veel meer manieren eten. Zo kun je de roosjes helemaal verkruimelen en verwerken tot couscous (zie onderstaand recept). En wat dacht je van pizza met een bodem van bloemkool? Ook hiervoor gebruik je kleine korreltjes, die je kort bakt en vervolgens mengt met ei en kaas. Rol de bodem uit als een pizzabodem en beleg 'm met je favoriete ingrediënten. Het is ook erg lekker om bloemkool te roosteren in de oven, de smaak wordt dan wat meer nootachtig.

De vele kanten van bloemkool

Couscous van bloemkool

  1. Maal in de keukenmachine de bloemkoolroosjes fijn tot ze de structuur van couscous hebben. Of doe dit in kleinere porties met een staafmixer. Doe de bloemkoolcouscous in een schaal en voeg de rode peper toe.
  2. Rasp de groene schil van de limoen en voeg de rasp toe aan de bloemkool. Halveer de limoen. Knijp de helften boven de bloemkool uit.
  3. Voeg ook de olijfolie, sjalot, peterselie en koriander toe en schep om. Breng de bloemkoolcouscous op smaak met zout en peper.
  4. Verhit de 2 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan en bak de kabeljauwfilets in 2-3 minuten per kant gaar. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de bloemkoolcouscous.

Tip: PLUS verkoopt ook voorgesneden bloemkoolroosjes. Zo de pan in, zo op tafel!

Deel:

Bijgerecht

Ca. 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 1 rode peper, zonder zaadlijsten fijngehakt
  • 1 limoen (Fairtrade), schoongeboend
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 2 sjalotjes, fijngehakt
  • 4 el platte peterselie (bakje 20 g), fijngehakt
  • 4 el koriander (bakje 20 g), fijngehakt
  • 2 el olijfolie
  • 500 g kabeljauwfilet, drooggedept

Producten uit dit recept