1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Creatief met aardappel
« TERUG
Aardappelkroketjes met tijm en knoflook

Creatief met aardappel

Aardappelen frituren, koken of bakken gaat de meeste thuiskoks zonder problemen af. Maar er is zoveel meer mogelijk met onze Nederlandse trots. Want als er íets veelzijdig is, dan is het de aardappel wel. Dat bewijzen deze heerlijke creaties. Koken en smullen maar.

Pommes duchesse, Hasselback, rösti en aardappelkrokketjes. Dankzij deze basisrecepten, met extra smakelijke tip, tover je de lekkerste aardappelgerechten op tafel.

Aardappelkroketjes met tijm en knoflook
Niks meer of minder dan een portie aardappelpuree in een krokant jasje. Subliem in al z’n eenvoud. Presenteer aardappelkroketten als vervanger voor aardappelen of aardappelpuree. Maak een grote hoeveelheid en vries in wat je overhebt.

  1. Kook de aardappelen met de knoflook en zout in ruim water in circa 20 minuten gaar. Giet ze af en stoom ze droog. Stamp ze met de warme melk en boter tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en eventueel nootmuskaat.
  2. Klop de eidooiers los en roer ze gelijkmatig door de puree, met de tijm en de Parmezaanse kaas. Laat de puree afkoelen.
  3. Vorm van de afgekoelde puree met 2 vochtige handen kleine kroketjes. Leg ze op een schaal, dek ze af en laat ze in de koelkast een uur opstijven.
  4. Zet 2 schalen klaar met respectievelijk ei en paneermeel. Verwarm de olie in een diepe hapjespan. Haal de kroketjes eerst door het ei en dan door het paneermeel. Herhaal dit eventueel voor een steviger korstje. 5. Frituur de kroketjes in porties van 4 in een paar minuten goudgeel. Neem ze uit de olie met een schuimspaan.

Tip: Varieer ook eens met smaakmakers als mosterd, boter en salie.

Bijgerecht

Ca. 110 minuten

4 personen

Ingrediënten

Voor de puree
  • 750 g kruimige aardappelen, geschild en in gelijke stukken
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 ml warme melk
  • 50 g boter, in klontjes
  • nootmuskaat
  • 2 eidooiers, losgeklopt
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
Voor de kroketjes
    • 2 eieren, losgeklopt
    • 250 g paneermeel van beschuit
    • 1 l arachideolie of zonnebloemolie
Extra
    • Diepe pan of frituurpan
    • schuimspaan
Pommes duchesse

Pommes duchesse
‘Pommes duchesse’ is eigenlijk niet meer dan een chique term voor toefjes eenvoudige aardappelpuree. Doordat ze even in de oven gaan, krijgen ze een heerlijk knapperig korstje. Maak dit bijgerecht extra bijzonder door een beetje pompoen, zoete aardappel, wortel of fijngesneden spinazie toe te voegen aan de puree. Of door een beetje geraspte kaas, maanzaad of sesamzaad over de toefjes te strooien.

  1. Kook de aardappelen met zout in ruim water in circa 20 minuten gaar. Giet ze af en stoom ze droog. Stamp ze met de warme melk en boter tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en eventueel nootmuskaat.
  2. Verwarm de oven voor op 200ºC. Roer de losgeklopte eidooiers gelijkmatig door de puree. Laat de puree iets afkoelen, klop nog eens door. Doe de puree over in een spuitzak.
  3. Zet een bakplaat met bakpapier klaar en spuit hier rozetten op van de puree. Bak ze in het midden van de oven in circa 20 minuten goudgeel.

Bijgerecht

Ca. 75 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 750 g kruimige aardappelen, geschild en in gelijke stukken
  • 100 ml warme melk
  • 50 g boter, in klontjes
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • 2 eidooiers
Extra
  • spuitzak
  • bakplaat
  • bakpapier
Hasselback aardappelen met pancetta en rozemarijn

Hasselback aardappelen met pancetta en rozemarijn
Van oorsprong een Zweeds gerecht uit de achttiende eeuw. Maar nog steeds heel actueel: de Hasselback aardappel. Een feest voor het oog, deze pretaardappeltjes. En je kunt er naar hartenlust mee variëren. In de inkepingen kun je namelijk tal van fijne smaakmakers kwijt, zoals spek, kruiden, knoflook en/of kaas. Handige tip: leg de aardappel op een (houten) lepel als je hem insnijdt. Zo voorkom je dat je dóór de aardappel heen snijdt.

  1. Was en droog de aardappelen en snijd ze om de paar millimeter in tot net boven de onderkant, zodat de aardappel nog één geheel blijft. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  2. Smeer boter tussen de laagjes en leg de aardappelen naast elkaar in een ovenschaal. Bestrooi licht met zeezout. Duw stukjes pancetta en rozemarijnnaaldjes tussen de laagjes.
  3. Bak de aardappelen in 30 minuten goudbruin. Bedruip ze af en toe met de aflopende boter uit de schaal.

Tip: Gebruik voor een vegetarische versie alleen boter met grof zout en peper, of geraspte kaas en verse kruiden.

Bijgerecht

Ca. 60 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 kg driekleuren aardappelen
  • 50 g boter, op kamertemperatuur
  • 100 g plakjes pancetta of gerookt ontbijtspek, in repen
  • 2 takjes rozemarijn
Rösti met sjalot

Rösti met sjalot
Een typisch Zwitsers gerecht, gemaakt van geraspte aardappel. Maak een grote koek of meerdere kleintjes en serveer als bijgerecht bij een stukje zalm en een lichte salade. Voeg naar wens smaakmakers zoals ui, knoflook en kaas toe aan het mengsel. Varieer ook eens met zoete aardappel, pompoen, courgette of pastinaak.

  1. Kook de aardappelen in de schil in circa 25 minuten gaar en laat ze afkoelen. Pel de schil eraf en rasp de aardappels grof.
  2. Verwarm 2 eetlepels van de olie en fruit de sjalot plakjes een paar minuten. Meng ze door de geraspte aardappelen en voeg zout en peper toe naar smaak. Verwarm in een grote koekenpan met antiaanbaklaag de rest van de olie en schep het aardappelmengsel in de pan. Druk goed aan met een spatel en maak de randen goed los van de pan.
  3. Laat de rösti 5 minuten op laag vuur bakken en keer de koek met behulp van een plat bord. Laat terugglijden in de pan en bak nogmaals 5 minuten.
  4. Snijd de rösti in punten en serveer op een schaal. Serveer er een sausje van zure room met mierikswortel bij.

Deel:

Bijgerecht

Ca. 70 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 600 g vastkokende aardappelen
  • 3 el olijfolie + 2 sjalotten, in fijne plakjes
Extra
  • Grove rasp

Aardappelen van PLUS