1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Feestelijke hasselback recepten
Hasselback aardappels

Feestelijke hasselback recepten

Lekker, gemakkelijk en een feestelijke uitstraling. Dat is toch wat je wil tijdens de feestdagen? Probeer daarom dit jaar eens de hasselback: een waaier van aardappel, groente, fruit of vlees.

Hasselback aardappels
Wel de ansjovisfilets in koude melk. Spoel de kappertjes met koud water. Snijd de augurkjes fijn en de ansjovisfilets in kleine stukjes. Snijd de bladpeterselie ragfijn.

Hasselbacks

  1. Snijd een dun plakje van de Ratte aardappels zodat ze recht blijven liggen.
  2. Snijd de aardappels over de breedte in plakjes met 1 mm afstand, maar zo dat ze nog vast zitten, snijd in tot ca. 3-4 mm aan de onderkant. (De ingesneden aardappel waaiert uit als de aardappelen gebakken worden).
  3. Leg ze in een ovenschaal of op een plateau, sprenkel er olijfolie over, leg er klontjes boter op en bak ze in ca. 30-35 minuten bruin in de oven op 175 graden*.
  4. Verdeel er geraspte Gruyère over en laat nog 1-2 minuten bakken.

*Regelmatig even controleren of ze niet sneller bruin dan gaar zijn, anders oven terug brengen naar 150 graden en nogmaals wat boter vlokjes er over verdelen.

Salsa verde
De zure room moet niet te dik zijn, anders dunner maken met gewone yoghurt. Meng augurk, kappertjes, knoflook, bladpeterselie, ansjovis door de mosterd en zure room. Roer er de olijfolie door.

Hoofdgerecht

Ca. 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 8 Ratte aardappels
  • 2 el olijfolie
  • 1 el zachte roomboter
  • 150 g Gruyère (aan 1 stuk)
  • 1 el zoetzure augurkjes
  • 1 el kappertjes
  • 0.5 el kruidenmosterd
  • 3 el bladpeterselie
  • 2 ansjovisfilets
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • 2 el zure room

Ingrediënten

Gemarineerde kippendijen met hasselback aardappel

Gemarineerde kippendijen met hasselback aardappel

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook en kook de aardappels circa 5 minuten voor.
  3. Leg de aardappels in een ovenschaal, kerf met een scherp mes zo vaak mogelijk in en strooi de kaas in de inkepingen. Besprenkel met olijfolie om in te bakken en bak de aardappels in de oven in circa 25 minuten goudbruin en krokant.
  4. Snijd de kippendijen in stukjes. Rasp de citroen boven de kip. Ris en hak de tijm en meng met een beetje zout en versgemalen peper door de kip.
  5. Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de kip in circa 8 minuten goudbruin en gaar.
  6. Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan circa 5 minuten en laat afkoelen op keukenpapier.
  7. Haal de blaadjes van de little gem los. Halveer de cherrytomaatjes. Pel en snijd de rode ui in ringen en meng voor de salade met de zonnebloempitten en cherrytomaatjes door de little gem.
  8. Meng de olijfolie extra vierge door de mosterd en meng door de salade. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Schep de salade en de kip op bord en zet er een hasselback aardappel bij.

Hoofdgerecht

Ca. 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 8 kleine vastkokende aardappels
  • 50 g geraspte kaas
  • olijfolie om in te bakken
  • 400 g kippendijen zonder bot
  • 1 citroen
  • 2 takjes tijm
  • 2 el zonnebloempitten
  • 2 kropjes little gem
  • 250 g cherrytomaten
  • 1 rode ui
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl fijne mosterd

Ingrediënten

Hasselback aardappels, focaccia met rozemarijn, olijven en sinaasappel & peren met sinaasappel en kruidnagel

Hasselback aardappels, focaccia met rozemarijn, olijven en sinaasappel & peren met sinaasappel en kruidnagel

Hasselback aardappels

  1. Verwarm de oven voor op 220°C. Was de aardappels.
  2. Snijd een klein plakje in de lengte van de aardappel af zodat deze niet rolt tijdens het snijden. Maak met een scherp mes inkepingen in de aardappels op circa 5 millimeter van elkaar af. Snijd deze inkepingen niet helemaal door. Er ontstaat nu een soort harmonica.
  3. Pel de knoflook. Verwarm in een steelpan de olijfolie met de knoflook en het takje rozemarijn.
  4. Leg de aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat en giet de kruidenolie in de inkepingen. Laat de knoflook en de rozemarijn in de steelpan.
  5. Bestrooi de aardappels met zout en rooster ze circa 30 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn.
  6. Smelt de boter in de steelpan met de knoflook en de rozemarijn. Lak de aardappels met een kwastje met de boter.

Focaccia met rozemarijn, olijven en sinaasappel

  1. Los de gist op in het water. Meng in een kom de bloem met de suiker en het zout. Meng water en bloem en kneed dit met de hand of in de keukenmachine met een deeghaak, tot een soepel deeg.
  2. Maak een bol van het deeg en laat het circa 30 minuten op een warme plek rijzen onder een vochtige theedoek. Kneed het deeg nog een keer goed door, rol het vervolgens uit tot een gelijkmatige plak (maximaal 3 cm dik) en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Maak met je vingers kuiltjes in het deeg, bijna tot op de bodem. Bestrijk het deeg royaal met olijfolie en strooi hier wat grof zeezout over.
  4. Rasp de schil van de sinaasappel met een rasp. Ris de blaadjes van de kruidentakjes en hak deze fijn.
  5. Druk de olijven, sinaasappelschil en kruiden in het brood. Laat het brood weer circa 30 minuten rijzen onder een vochtige theedoek.
  6. Verwarm de oven voor op 220°C. Bak het brood in de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Laat het brood op een rooster afkoelen.

Peren met sinaasappel en kruidnagel

  1. Verwarm de oven voor op 220°C. Schil de peren. Verwijder het klokhuis en snijd ze in vieren.
  2. Pel de sjalotjes en halveer ze.
  3. Meng in een ovenschaal het sinaasappelsap, suiker en kruidnagels. Leg de peren en de sjalotjes in deze ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie en zet het gerecht circa 30 minuten in de oven.
  4. Verwijder het aluminiumfolie en zet de schaal nog circa 20 minuten in de oven.

Deel:

Hoofdgerecht

Ca. 45 minuten (+1 uur wachten)

4 personen

Ingrediënten

Hasselback aardappels
  • 4 grote langwerpige, vastkokende aardappels
  • 1 teentje knoflook
  • 150 ml olijfolie extra vierge
  • 1 takje rozemarijn, tijm of salie
  • zout
  • 50 g boter
Focaccia met rozemarijn, olijven en sinaasappel
  • 30 g verse gist (of 1,5 zakje gedroogde gist)
  • 300 ml lauwwarm water
  • 550 g bloem
  • 2 tl suiker
  • 2 tl zout
  • olijfolie extra vergine
  • grof zeezout
  • 1 sinaasappel
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 3 el Taggiasche olijven
Peren met sinaasappel en kruidnagel
  • 8 stevige, niet al te flinke peren
  • 6 kleine sjalotten
  • 150 ml sinaasappelsap
  • 100 g suiker
  • 5 kruidnagels

Ingrediënten