1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Stampen, husselen en bouwen
« TERUG
Hutspot met witte bonen

Stampen, husselen en bouwen

Met stamppotingrediënten kun je meer dan alleen stampen. Hussel er een salade van of bouw er een lasagne mee. Zo geef je je eigen draai aan de klassieke stamppot. Betaalbaar en makkelijk te maken.

Hutspot met witte bonen

  1. Snijd de speklappen over de lengte in 3 dunne repen. Meng de ketjap, sambal en knoflook en smeer de speklappen ermee in. Laat minimaal een uur marineren, liever een nacht.
  2. Verwarm 15 minuten van tevoren de oven voor op 180°C. Rijg de speklappen in een zigzag aan satéprikkers en leg ze naast elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  3. Rooster het spek in circa 30 minuten krokant. Keer halverwege.
  4. Stoof ondertussen de hutspotgroenten in 30 minuten zacht in de kippenbouillon. Schep af en toe om. Giet de groenten af in een vergiet. Bewaar het stoofvocht.
  5. Doe de groenten terug in de pan en schep de bonen erdoor. Stamp grof en warm nog 5 minuten door. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met de speklapspiesjes en bestrooi met de seroendeng.

Hoofdgerecht

Ca. 30 minuten (+ 1 uur marineren)

4 personen

Ingrediënten

  • 250 g speklappen à la minute
  • 2 el ketjap manis
  • 2 tl sambal oelek
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 kilo hutspotgroenten (voordeelverpakking)
  • 250 ml kippenbouillon, van tablet
  • 1 el boter
  • 2 potten witte bonen (à 370 g)
  • 4 el seroendeng
Extra
  • lange satéprikkers
  • bakplaat
  • bakpapier

Ingrediënten

Stamppotsalade van rauwe andijvie

Stamppotsalade van rauwe andijvie

  1. Breng een ruime pan water met een snufje zout aan de kook. Voeg de aardappelblokjes toe en kook ze in circa 5 minuten gaar. Giet af en laat uitdampen.
  2. Pluk de blaadjes van de basilicum. Houd er een paar achter om mee te garneren. Rasp de schil van de citroen en pers het sap eruit. Laat de kappertjes goed uitlekken op een zeef en druk het vocht eruit.
  3. Schep in een ruime kom 2 eetlepels olie, de olijven, basilicumblaadjes, citroenrasp, 2 eetlepels citroensap en de andijvie door de warme aardappelblokjes. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel over een grote schaal en brokkel de geitenkaas erover.
  4. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de kappertjes in circa 2 minuten krokant. Laat uitlekken op een zeef en strooi over de stamppotsalade.

Hoofdgerecht

Ca. 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 2 zakjes voorgekookte aardappelblokjes (450 g)
  • 1 zak grofgesneden andijvie (400 g)
  • 1 bakje basilicum (20 g)
  • 1 citroen, schoongeboend
  • 1 potje kappertjes (100 g)
  • 4 el olijfolie
  • 100 g zwarte olijven zonder pit
  • 200 g zachte geitenkaas

Ingrediënten

Boerenkool-‘lasagne’

Boerenkool-‘lasagne’

  1. Stoof de boerenkool in een ruime pan in 20 minuten gaar in de bouillon. Bak de spekreepjes uit in een koekenpan in 1 eetlepel olie. Vet de ovenschaal in met de rest van de olie.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C. Bereid de besciamellasaus met de melk volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Verdeel de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal, bestrooi met peper en schep er de helft van de besciamellasaus over. Verdeel de plakjes worst erover.
  4. Meng de boerenkool met de helft van de spekreepjes en verdeel over de worst. Lepel de overige besciamellasaus erover en bestrooi met geraspte kaas en de rest van de spekjes.
  5. Bak de boerenkool-‘lasagne’ 35 minuten in het midden van de oven. Rasp er voor serveren verse nootmuskaat over.

Deel:

Hoofdgerecht

Ca. 50 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 g gesneden boerenkool
  • 100 ml groentebouillon, van tablet
  • 50 g spekreepjes
  • 2 el olie
  • 1 zakje besciamella sausmix (pak 2 zakjes à 50 g)
  • 500 ml melk
  • 1 duopak aardappelschijfjes (700 g)
  • 1 rookworst fijn (GIJS, Beter Leven 1 ster), in dunne plakjes
  • 1 zakje geraspte Goudse belegen kaas (175 g)
  • verse nootmuskaat
Extra
  • ovenschaal 20 x 30 cm

Ingrediënten