
BBQ kip
8 pers.
ca. 40 min
Amerikaans
Ingrediënten
5 el tomatenketchup
1 tl ras al hanout (specerijen)
2 kippenbouten (700 g, Beter Leven keurmerk 1-ster)
1 à 2 el Rub Classic American (Santa Maria)
5el olijfolie
500 g tomaten
250 g zwarte olijven schijven
1 el balsamicoazijn
800 g kruimige aardappelen
4 maiskolven
150 ml halfvolle melk
50 g boter
4 el hoisin woksaus
EXTRA BBQ, pureestamper
Bereidingswijze
Steek de BBQ aan.
Meng de tomatenketchup met de ras el hanout.
Snij de kippenbouten doormidden in het kniegewricht. Dat doe je zo: beweeg de poot heen en weer en voel waar die scharniert. Snij daar de kippenbouten doormidden zonder het bot door te hoeven hakken, dan krijg je geen splinters. Wrijf de stukken kip in met de rub en daarna met 1 el olie.
Leg de stukken kip op het ingevette rooster van de matig hete BBQ (180 oC) en keer ze regelmatig. Let op dat ze niet verbranden en van binnen goed gaar worden. Heb je een BBQ met deksel, dan kun je deze sluiten om de hitte te verminderen.
Snij ondertussen de tomaten in partjes en giet de olijven af. Doe ze in een kom en schep er de balsamicoazijn en 3 el olijfolie door. Voeg peper naar smaak toe.
Schil de aardappelen, doe ze in een pan ruim water en breng aan de kook. Pel de maïskolven en leg bij de aardappelen in de pan. Laat de maiskolven 10 min. meekoken, haal ze uit het water en laat ze op een bord afkoelen. Kook de aardappelen gaar, giet af en laat 1 min. droog- stomen.
Stamp de aardappelen fijn. Roer de melk en boter erdoor voor een smeuige puree. Voeg nog een scheutje melk toe als je de puree smeuïger wilt. Breng op smaak met zout en peper. Hou de puree warm met een deksel op de pan en op een warmhoudplaatje.
Meng de hoisin woksaus met 1 el olie en bestrijk de maïskolven met dit mengsel. Rooster de maïskolven op een niet al te hete plek op de BBQ (180 oC). Keer ze regelmatig, zodat ze niet verbranden. De saus zorgt voor een mooi en lekker ‘laklaagje’.
Let erop dat de kippenbouten goed gaar zijn. Ze zijn gaar als je het vlees los kunt trekken van het bot. Serveer de kip met de gekruide tomatenketchup, maiskolven, aardappelpuree en tomatensalade.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
900 kcal
Vetten
50 gram
Koolhydraten
76 gram
Eiwitten
31 gram