1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Maak kennis met de Arabisch keuken via Nadia Zerouali
« TERUG
Maak kennis met de Arabisch keuken via Nadia Zerouali

Maak kennis met de Arabisch keuken via Nadia Zerouali

Dadels met spek of roomkaas. Linzensoep. Deze klassiekers ken je natuurlijk allang. Doe eens gek en laat je verrassen door de volgende vier recepten van PLUS en Nadia Zerouali – bekend van 24Kitchen, Foodies en de kookboeken Melk & Dadels en Een druppel rozenwater. Zo maak jij eens goed kennis met de Arabische keuken.

Nadia Zerouali heeft een aantal recepten met producten uit ons assortiment bedacht. Voor de Ramadan en het Suikerfeest, maar ook om een andere keer op tafel te zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een dadel-kardemomcake? Of een avocado-amandelshake? Ze zullen je zeker niet teleurstellen.

Hoe we dat zo zeker weten, vraag je je af? Dat bleek wel uit de mmm-geluiden en het enthousiasme van foodies als De Groene Meisjes, ELLE eten, Margriet, Vriendin, Eet het beter en Jamila Winwood. Zij gingen je al voor tijdens een kookworkshop met Nadia Zerouali zelf. We zijn benieuwd naar jouw favoriet!

Avocado-amandelshake

Avocado-amandelshake

  1. Schil en ontpit de avocado’s.
  2. Snijd in stukjes.
  3. Pureer de melk met avocado in een blender of met een staafmixer tot een romig, glad geheel.
  4. Voeg naar smaak een scheutje ahornsiroop en wat druppels citroensap toe.

Serveer direct.

Dadel-kardemomcake

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Vet de cakevorm in met de extra boter en besprenkel met bloem.
  2. Breng de dadels met 300 ml water aan de kook in een hoge steelpan. Haal van het vuur af en roer de baking soda erdoor; het mengsel gaat schuimen. Laat rustig afkoelen.
  3. Meng in een kleine kom de bloem met het bakpoeder, het zout en de kardemom. Klop met een handmixer in een grote kom de boter met de suiker tot een lichtkruimig mengsel. Voeg 1 ei toe en mix deze er goed door. Voeg de helft van het bloemmengsel en de helft van de dadels toe en mix het geheel goed door.
  4. Herhaal deze stappen met het andere ei en de rest van de bloem en dadels.
  5. Schenk het beslag in de cakevorm.
  6. Bak in het midden van de voorverwarmde oven in 40-45 minuten gaar. Laat kort afkoelen in de bakvorm, stort op een rooster en laat verder afkoelen. Snijd in plakken van 2 cm.
  7. Serveer de plakken cake met een flinke scheut dadelsiroop.

Tip: voeg eventueel een schep lobbige (ongezoete) slagroom, mascarpone of dikke yoghurt toe.

Zomerse linzensoep

Zomerse linzensoep

  1. Snijd de tomaten en uien in kleine stukjes. Snijd de koriander fijn.
  2. Verhit een scheutje olie in de pan en bak hierin de ui enkele minuten.
  3. Voeg de tomaat , koriander en de specerijen toe. Voeg 2 l water toe, breng aan de kook en breng op smaak met wat peper en zout.
  4. Voeg de (gewassen) linzen toe en laat op matig vuur in ca. 30 minuten gaar koken.
  5. Knip de dille fijn.
  6. Serveer de soep in diepe borden of kommen. Bestrooi vlak voor het serveren met de dille en rasp er wat citroenschil over.

Tip: nog frisser? Voeg aan tafel wat druppels citroensap toe.

Fruitsalade met oranjebloesemyoghurt

Fruitsalade met oranjebloesemyoghurt

  1. Snijd het fruit in partjes. Breek de granaatappel open en klop met een lepel de pitjes eruit (verwijder de witte, bittere vliesjes).
  2. Halveer de citroen en meng het fruit met wat druppels citroensap (tegen verkleuring en voor de frisse smaak).
  3. Breng de yoghurt op smaak met wat druppels oranjebloesemwater – hoe meer hoe uitgesprokener van smaak. Voeg naar smaak wat honing of suiker toe.
  4. Serveer de fruitsalade met een flinke lepel oranjebloesemyoghurt en bestrooi met wat (fijngehakte) pistachenootjes.

Deel:

4 personen

Ingrediënten

  • 4 rijpe avocado’s
  • 1 liter ijskoude amandelmelk (ongezoet)
  • ahornsiroop
  • citroensap

12 plakken

Ingrediënten

  • 60 g boter + extra boter voor invetten cakevorm
  • 200 g bloem
  • 300 g ontpitte, zachte dadels
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl (flake) zout
  • 1 tl kardemompoeder
  • 180 g (lichtbruine) suiker
  • 2 grote eieren
  • dadelsiroop

4 personen

Ingrediënten

  • 4 rijpe trostomaten
  • 2 uien
  • ½ bosje koriander
  • olijfolie
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el komijn
  • 1 el ras el hanout
  • peper
  • zout
  • 400 g bruine linzen (gewassen)
  • 1 bosje dille
  • 1 citroen

4 personen

Ingrediënten

  • 2 niet al te rijpe kaki’s
  • ½ rijpe meloen naar keuze
  • 3 rijpe vijgen
  • 1 granaatappel
  • 1 citroen
  • ½ l dikke yoghurt
  • oranjebloesemwater
  • honing of suiker
  • 50 g gepelde pistachenootjes

Ingrediënten