1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /3 lekkere recepten met asperges
« TERUG
3 lekkere recepten met asperges

3 lekkere recepten met asperges

Naar asperges kun je echt uitkijken. In april steken ze hun kopjes boven de grond en start de oogst. Heerlijk om traditioneel te eten met beenham en hollandaisesaus. Ga je liever voor wat meer pit? Serveer ze dan eens met rucolapesto. Wat dacht je van een frisse asperge salade? Lekker met zalm of serranoham. Smakelijk!

Aspergesalade met krokante serranoham
1. Schil de witte asperges en snijd het houtachtige uiteinde af. Schil de groene asperges niet maar snijd alleen het uiteinde af. Halveer dikke asperges in de lengte en snijd alle asperges schuin in stukjes van 3 cm.

2. Kook de witte asperges in water met zout in 10-12 minuten beetgaar. Kook de groene asperges in water met zout in 4 minuten beetgaar. Giet de asperges af en spoel ze kort onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.

3. Verhit intussen in een koekenpan 1 el olijfolie. Bak de serranoham in 3 minuten aan beide kanten bruin en krokant. Neem de serranoham uit de pan en verkruimel grof.

4. Klop een dressing van de resterende olijfolie, azijn, crème fraîche, de mosterd, de honing en de bieslook. Voeg zout en peper naar smaak toe.

5. Meng de asperges met het sjalotje, de peterselie en de bieslookdressing. Voeg eventueel een klein beetje water toe.

6. Verdeel de aspergesalade over 4 borden. Bestrooi met de krokante serranoham. Lekker met een sneetje ciabatta.

Tip: Vervang voor een vegetarisch voorgerecht de ham door hardgekookte kwarteleitjes. Ook lekker: Hollandse garnalen of reepjes gerookte zalm.

Witte asperges met ei en rucolapesto

Witte asperges met ei en rucolapesto
1. Schil de asperges en snijd het houtachtige uiteinde weg. Breng de asperges in ruim water met zout aan de kook. Kook ze 10 minuten zachtjes. Draai het vuur uit en laat de asperges in het hete kookvocht 5-10 minuten nagaren tot de gewenste beet.

2. Kook intussen de aardappelen in water met zout in 15 minuten gaar. Kook de eieren in 6 minuten bijna hard.

3. Pureer voor de pesto met de staafmixer de rucola met de knoflook, de olijfolie en de pijnboompitten. Roer de Parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met peper.

4. Neem de asperges met een schuimspaan uit de pan en verdeel over 4 borden. Leg er de aardappelen bij. Halveer de eieren en leg ze erbij. Schep een beetje pesto over de asperges en de aardappelen. Serveer de rest van de pesto apart erbij.

Tip: Garneer de borden met een paar apart gehouden blaadjes rucola en schaaf er nog mooie krullen Parmezaanse kaas boven. Liever vlees? Serveer er dan een rosé gebraden varkenshaasje bij.

Asperges met Hollandaisesaus en eikruim

Asperges met hollandaisesaus en eikruim
1. Schil de asperges en snijd het houtachtige uiteinde af. Kook de asperges in een pan met ruim water en een snuf zout in 8-10 minuten gaar. Prik met een vork om de gaarheid te controleren. Een beetje bite mag.

2. Kook de eieren in ongeveer 6 minuten hard. Maak ondertussen de hollandaisesaus: doe de eidooiers, citroensap en 2 el water (of witte wijn) in een hittebestendige kom en plaats deze op een pan met een klein laagje kokend water. De kom mag het water niet raken (au bain-marie). Klop met een garde de eiermassa luchtig totdat het mengsel als een lint aan de garde blijft hangen. Haal de kom van het vuur en schenk er nu langzaam kloppend voorzichtig de gesmolten boter bij. Breng de saus op smaak met zout en peper.

3. Hak de eieren grof. Serveer de asperges met de saus en beenham en bestrooi met het eikruim.

Tip: Lekker met krieltjes. Ook lekker met PLUS Culinaire beenham honing-mosterd.

Deel:

Voorgerecht

25 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 g groene en/of witte asperges
  • 4 el olijfolie
  • 100 g Puur van Smaak serranoham
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el crème fraîche
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl honing
  • 1 el bieslook, fijngesneden
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • ½ bakje bladpeterselie (à 20 gram), grofgehakt

Hoofdgerecht

Ca. 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1,5 kg witte asperges
  • 1 kg roseval aardappelen, schoongeboend, in stukken
  • 4 eieren
  • 1 zak rucola (75 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 75 ml olijfolie
  • 1 el pijnboompitten
  • 25 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • Extra: staafmixer

Hoofdgerecht

Ca. 25 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1,5 kg Hollandse witte asperges
  • eieren
  • 2 eidooiers, op kamertemperatuur
  • ½ citroen, uitgeperst
  • 100 g roomboter, gesmolten
  • 150 g gebakken beenham (vleeswaren)

Producten uit dit artikel