1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Wintersport klassiekers
« TERUG
Wintersport klassiekers - Winterse kaasfondue

Wintersport klassiekers

Geen wintersport is echt compleet zonder kaasfondue, Wiener Schnitzel of tartiflette. Ultiem comfortfood waar je direct van opwarmt op een koude dag. Ook als je gewoon in Nederland bent.

Winterse kaasfondue
In een traditionele Zwitserse kaasfondue tref je onder andere Emmentaler en Gruyère aan. Maar je kunt gerust experimenteren met andere kazen. Als ze maar goed smelten. Je kunt in kaasfondue alles dopen wat goed past bij kaas. Stokbrood is natuurlijk een bekende. Maar ook salami, tortillachips en knapperige groenten zoals paprika, kerstomaatjes, wortel en courgette zijn een verrassende aanvulling. En voor wie graag het experiment opzoekt: ook met zoete dippers, zoals appel, peer, ananas, druiven, gedroogd fruit (pruimen, vijgen, dadels) kun je volop variëren.

Bereidingswijze

  1. Wrijf de fonduepan in met de knoflook.
  2. Verwarm de wijn tot het kookpunt in de fonduepan. Roer de geraspte kazen er in delen door en laat op laag vuur al roerend smelten.
  3. Klop de maïzena los met een paar eetlepels wijn, water of de kirsch en roer dit door de fondue.
  4. Laat nog 1 minuut zachtjes doorkoken. Breng de fondue op smaak met nootmuskaat en peper.

Serveertip
Lekker met brood en rauwkost, zoals bleekselderij, winterpeen en paprika.

Variatietip
Voor een alcoholvrije variant vervang je de wijn door bouillon of melk.

Hoofdgerecht

Ca. 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook, gehalveerd
  • 500 ml witte droge wijn
  • 350 gruyère, geraspt
  • 350 g emmentaler, geraspt
  • 2 à 3 el maïzena
  • 3 à 4 el kirsch (optioneel)
  • geraspte nootmuskaat (optioneel)
Extra
  • Fonduepan

Ingrediënten

Wintersport klassiekers - Wiener Schnitzel

Wiener Schnitzel
De Wiener Schnitzel is gemaakt van mals kalfsvlees. Het vlees wordt platgeslagen en vervolgens gepaneerd met paneermeel, gebakken in boter en geserveerd met een partje citroen. Een Schnitzel Wiener Art wordt op dezelfde manier bereidt, maar heeft varkensvlees als basis. Een Zigeunerschnitzel kan gemaakt worden van alle soorten vlees. De paneerlaag is gekruid met paprikapoeder. Dat geeft hem de traditionele rode kleur.

Bereiden

  1. Sla het vlees tussen twee stukken vershoudfolie zo plat mogelijk met een deegroller of vleeshamertje. Bestrooi het vlees aan beide kanten met zout en peper.
  2. Klop de eieren los in een diep bord en doe de bloem en het paneermeel in 2 aparte diepe borden. Paneer de schnitzels door ze eerst lichtjes door de bloem te halen. Haal ze vervolgens door het ei en druk ze daarna goed aan in de paneermeel.
  3. Laat de schnitzels een kwartier in de koelkast rusten.
  4. Verwarm de olie en boter in een grote koekenpan en bak de schnitzels circa 3 minuten per kant. Serveer op warme borden met een schijfje citroen.

Serveertip
Lekker met een groene salade en gebakken aardappelen.

Variatietip
Vervang de kalfsschnitzels door ongepaneerde varkens- of kipfiletschnitzels en meng verse fijngehakte kruiden en/of geraspte kaas door het paneermeel.

Hoofdgerecht

Ca. 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 ongepaneerde kalfsschnitzels
  • 2 eieren
  • ca. 50 g bloem
  • 250 g paneermeel
  • 100 ml olie
  • 20 g boter
  • 1 citroen, in schijfjes
Extra
  • deegroller of vleeshamertje

Ingrediënten

Wintersport klassiekers - Tartiflette

Tartiflette
Deze Franse wintersporttopper komt uit de Haute Savoie. Aardappelen, kaas, spek en witte wijn vormen de eenvoudige basis van deze stevige kost. Lekker na een dag in de koude buitenlucht. Serveer er een lichte groene salade bij.

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de spekblokjes uit in een koekenpan. Voeg de ui toe aan het bakvet en fruit een paar minuten mee. Voeg de knoflook toe en fruit nog 1 minuut.
  2. Snijd intussen de aardappelen in dunne plakjes en hussel ze om in een schaal met zout, peper en rozemarijn.
  3. Schep de ui en spek samen met de kaas door de aardappelschijfjes.
  4. Doe alles in de ovenschaal en giet de wijn erover. Plaats de schaal in het midden van de oven en bak de tartiflette in circa 50 minuten gaar en bruin.

Serveertip
Lekker met haricots verts.

Variatietips

  • Vervang de aardappelen door zoete aardappel en de rozemarijn door salie
  • Gebruik een zachte geitenkaas in plaats van Chaumes 50+
  • Wil je iets pittigers dan spek, neem dan chorizo

Deel:

Hoofdgerecht

Ca. 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 200 g spekblokjes
  • 2 uien, in ringen
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 800 g vastkokende aardappelen, geschild
  • 100 g Chaumes 50+ (à 150 g), in blokjes
  • 50 ml droge witte wijn
Extra
  • ovenschaal ingevet met boter

Ingrediënten