Veelgestelde vragen
Kun je (gerookte) zalm invriezen?
Ja, je kunt (gerookte) zalm invriezen. Vis is etenswaar die snel bederft, maar je kunt de houdbaarheid door de zalm in te vriezen verlengen met 3 maanden.
Hoe lang moet zalm in de oven?
Hoe lang zalm in de oven moet is afhankelijk van de grootte van de zalmfilets. Houdt 15 minuten aan bij een voorverwarmde oven op 200 °C. Check of de zalm gaar is door er zachtjes op de drukken. Als het visvlees uit elkaar valt is de zalm klaar om te eten.
Hoe kun je zalm bereiden?
Het bereiden van zalm kan op verschillende manieren:
- Zalm bakken: dep de zalm droog met keukenpapier. Bestrooi de zalm aan beide kanten met zout en peper. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de zalm 3 minuten aan de kant waar geen huid heeft gezeten. Draai de zalm om als hij goudbruin is, zet het vuur laag en laat nog 3-4 minuten garen. Draai de zalm nu niet meer om, want dan loop je het risico dat hij uit elkaar valt.
- Zalm bakken op de huid: dep de zalm droog met keukenpapier. Bestrooi de zalm aan beide kanten met zout en peper. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Leg de zalm met de huidkant naar beneden in de pan en bak 6-8 minuten op middelhoog vuur totdat de huid krokant en goudbruin is. Keer de zalm om en bak nog 2 minuten tot de zalm net gaar is.
- Zalm in oven bereiden: verwarm de oven voor op 180 °C. Haal de huid van de zalmfilet af. Leg de zalm op bakpapier en smeer hem in met olijfolie en eventuele kruiden. Schuif de zalm in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van de dikte van de moot is de zalm in 15-20 minuten gaar. Als het visvlees uit elkaar valt als je er zachtjes op drukt is hij gaar.
- Zalm in de airfryer: verwarm de airfryer voor op 180 °C. Bestrijk de zalm moten aan beide kanten met olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Leg de zalm op de grillplaat van de airfryer en laat in 6 minuten gaar worden.
- Zalm op de BBQ: je kunt ervoor kiezen om zalm op de BBQ klaar te maken met of zonder aluminiumfolie.